Kitaplar Öyküler Etkinlikler

Kitap , okuma, , çocuk kitapları , romanlar , anılar, edebiyat sohbetleri , sanatçılarla söyleşiler , fotoğraf , edebiyat , çocuk eğitimi üzerine üzerine dokunmak istediğimiz herşey

11 Kasım 2009 Çarşamba

Irak İran ve Petrodoların SONU


Kitaplar vardır, belleğimizin bir köşeciğinde beklemekte olan soruların yanıtları, sayfalarını çevirdikçe parıltılı inci tanelerinin ortaya saçılması gibi ufkumuzu aydınlatıverir. Versus 'un Politika ve Güncel Meseleler dizisinin 3. kitabı olarak yayınlanan IRAK İRAN VE PETRODOLARIN SONU da böylesine aydınlatıcı bir kitap.

Yazarları Bülent Gökay ve Paul Roberts. Çevirmeni ise çalışkanlığı ile konuyu ivedi olarak çevirerek Türkçeye kazandıran gazeteci Gamze Erbil.

Şunu söyleyelim. Kitap kaynakça da dahil 88 sayfa. Yaz gecelerinin ıslaklığında bile kolaylıkla anlaşılabilecek net bir anlatımı var.

Kitap üç bölümden oluşuyor: Birinci bölüm Irak, İran, ABD, İsrail, Lübnan, Hizibullah ve Suriye arasındaki bir takım çapraz bağları işleyen ve yakın geçmişin politik açıklamalı özeti de sayılabilecek sunum yazısı ki yine Gamze Erbil tarafından hazırlanmış.

Bülent Gökay’ınIrak, İran ve Petrodoların Sonu” adlı makalesi dolar hegemonyasına tarihsel ve siyasal perspektiflerden yaklaşarak önemli bilgiler aktarıyor. Bülent Gökay 1985 yılından beri İngiltere’de yaşayan ve halihazırda Keele üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezinin Genel Direktörü.
Kitaptaki son bölüm İngiltere Bradford üniversitesinde Barış araştırmaları profesörü olarak çalışan Paul Rogers’in bir raporu. İran’ın nükleer kapasitesini geriletme amacı taşıyan olası bir ABD ya da İsrail harekatının kapsamlı bir analizi sunulmakta.
Komplo teorileri şeklinde değil de olayları sistemik bir yaklaşım içinde kavrayıp değerlendirme yaklaşımı sağlayan bu kitabı hararetle öneririm. Kaynakçasında da İngilizce bilenler için son derece zengin web adresleri var.
Künye:
Irak , İran ve Petrodoların Sonu
Bülent Gökay, Paul Rogers; Tercüme: Gamze Erbil
Versus Yayınları; Eylül 2006, 1. Baskı, 13, 5X19, 5, 89 sayfa, Türkçe, K. Kapak.


ISBN No: 9944989126

Bu blog 4/08/ 2007'de MB de yayımlanmıştır.

 http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=55681

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa