Kitaplar Öyküler Etkinlikler

Kitap , okuma, , çocuk kitapları , romanlar , anılar, edebiyat sohbetleri , sanatçılarla söyleşiler , fotoğraf , edebiyat , çocuk eğitimi üzerine üzerine dokunmak istediğimiz herşey

6 Kasım 2009 Cuma

Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar



“Dünya edebiyatında gelecek günlere umudu bu kadar yalın, bu kadar sıradan gibi duran sözcüklerle bu kadar güçlü duyuran kaç tane şair vardır? Bir elin parmakları kadar belki.Bu kadar yalın sözlerle bu kadar güçlü bir şekilde duyumsatabilmenin ardında söyleyenin büyük inancı ve özgüveni yatar. İnancı insanlığın yeni bir dünya ve uygarlık yaratabileceğine dairdir; özgüveni ise bu dünyayı yaratacak insanlığın bir parçası olduğunun bilinci ve onurunu benliğinde taşımanın getirdiği güven duygusuna.” (1) diyor önsözde Nihat Ateş.




Nazım Hikmet'in yüzüncü yıl doğum günü kutlamalarında Nazım Hikmet Kültür Merkezi 15 Ocak 2002 tarihinde başlattığı etkinliklerin adını “Güzel günler göreceğiz çocuklar” koymuştu. Bu kitap da bu etkinliklerin bir halkası olan, Nazım Hikmeti bütün yönleriyle anlamaya ve anlatmaya dönük çabaların ürünü olarak gerçekleştirilen paneller dizini içeriyor.



Önsözden sonra dört sayfa boyunca Nazım Hikmet’in kronolojisi verilmiş. Nazım’ın şiiri bölümünde ilk olarak eleştirmen Konur Ertop’un yazısından bir bölüm aktaralım:



“Böyle büyük bir ilgi görmesininin bir nedeni, kendi ülkesi kadar bütün dünya ile kendi yurttaşları kadar dünya insanlarıyla yakından ilgilenmesidir. Bütün yeryüzüyle farklı ülkelerin insanlarıyla, onların sorunlarıyla her an derinden ilgilidir. 'En sevdiğim memleket yeryüzüdür.' diyen ozan, kendisini bütün ülkelerin insanlarından herhangi biri sayar:



Kardeşlerim

bakmayın sarı saçlı olduğuma

Ben Asyalıyım,

Bakmayın mavi gözlü olduğuma

Ben Afrikalıyım.

Onların sorunlarıyla yakından ilgilenir:

Yarısı buradaysa kalbimin

Yarısı Çin’dedir doktor,

Sarınehire doğru akan

Ordunun içindedir.

Sonra her şafak vakti doktor

Kalbim Yunanistan’da da kurşunlanıyor” (1)



Şiir konusunda Bedrettin Aykın’ın ve Orhan Alkaya’nın değerlendirmeleri var.



Nazım’ın sanat anlayışı konusunu işleyenler ise kaybettiğimiz değerimiz Şükran Kurdakul, Demirtaş Ceyhun, B.Sadık Albayrak.



Nazım ve tiyatro adlı bölümün yazarları ise: Hikmet Yaman, Yılmaz Onay, Tuncer Cücenoğlu, Haşmet Zeybek, Metin Coşkun katılmışlar.



Nazım ve sinema konusu da Zahit Atam, Ahmet Soner tarafından dile getirilmiş.



Nazım’ın siyasal yaşamı başlığına katılanlar ise Mehmet Kuzulugil, Emin Karaca ve Rasuh Nuri İleri.



Değerli edebiyat, sanat ve fikir adamlarının Nazım Hikmet üzerindeki görüşlerini açıkladıkları paneller dizisinden oluşan kitap Nazım’ı daha iyi tanımamıza kavramamıza yol açacak güzel açıklamalarla dolu. Bulabilirseniz bu kitabı kaçırmayın okuyun derim.
ezgi umut 17/ 07/ 2007



(1) Nazım Kültürevi Kitaplığı, Güzel Günler göreceğiz çocuklar, Haziran 2002



Fotograf: http://www.sak.itu.edu.tr/resimler/hikmet/index.htm
 de yayımlanmıştır.
Blog  http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=52503

Etiketler: , , , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa