Kitaplar Öyküler Etkinlikler

Kitap , okuma, , çocuk kitapları , romanlar , anılar, edebiyat sohbetleri , sanatçılarla söyleşiler , fotoğraf , edebiyat , çocuk eğitimi üzerine üzerine dokunmak istediğimiz herşey

25 Kasım 2009 Çarşamba

Sinemamızın iki büyük divası Sezer Sezin ve Muhterem Nur 'a onur ödülü


Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 28 Kasım - 4 Aralık 2008 tarihleri arasında üçüncüsünü gerçekleştireceği Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde, sinemamızın iki büyük divası Muhterem Nur ve Sezer Sezin, Sinema Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri oluyor.




Her yıl Türk sinemasına emeği geçen sanatçılara verilen Onur Ödülleri’nin bu yıl, Semir Aslanyürek, İzzet Günay, Sevin Okyay, Necip Sarıcı, Ali Sönmez ve Fırat Yücel’den oluşan Festival Danışma Kurulu’nun oy birliği ile Türk sinemasının gelişimine katkılarından dolayı Muhterem Nur ve Sezer Sezin’e verilmesi kararlaştırılmıştır.



Sanatçılar, Türk Sinema Tarihi’nde ‘Sinemacılar Dönemi’ olarak bilinen 1949-1959 yılları arasında oynadıkları filmlerde, teatrale kaçmayan doğal oyunculukları; oynadıkları karakterlere kattıkları güçlü etki ile sinemamızın ilk kadın starları olmalarının yanı sıra, ithal filmlerin sinema salonlarına seyirci çektiği bir dönemde, Türk seyircisinin yerli filmlere olan ilgisini arttırmasına yönelik sağladıkları katkı ile bu ödüle değer görülmüşlerdir.



Muhterem Nur ve Sezer Sezin’e ödülleri, 28 Kasım 2008’de Bursa Merinos Kültür Merkezi’nde yapılacak olan festivalin Açılış Gecesi’nde verilecektir.



Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nde iki yıldır verilen Onur Ödülü’nün sahibi geçtiğimiz yıl Fatma Girik olmuştu. Girik ödülünü, ilk festivalde Umut Ödülü’nün sahibi olan genç yönetmen Çağan Irmak’ın elinden almıştı.



SEZER SEZİN



25 Ekim 1929’da İstanbul Eyüp’te doğdu. Asıl adı Mesrure Sezer’dir. İlk ve orta öğrenimini Eyüp’te tamamladı. Tiyatroya olan ilgisi nedeniyle bale dersleri almaya başladı. 11 yaşında Eminönü Halkevi Tiyatro kolunun sahnelediği “Kral Oidipus” adlı oyunda kralın kızı rolüyle ilk kez sahneye çıktı. 1945’te o günler için Balkanların en büyük revüsü adıyla anılacak olan Atilla Revüsü bale grubuna katıldı. Bir yıl sonra Vedat Örfi Bengü ile birleşerek Sezer Tiyatrosu’nu kurdu. Tiyatro bir yıl süreyle turneler yaptı, fakat dağıldı.



Sezer Sezin sinemaya 1944’de “Hürriyet Apartmanı” ve 1945’de “Köroğlu” ve “Yayla Kartalı” filmlerinde küçük roller alarak başladı. Asıl çıkışını 1946’da kuruluşunda da yer aldığı ‘Erman Kardeşler’ şirketi adına çekilen “Damga” filmiyle sağladı. Sanatçı Lütfi Ö. Akad yönetiminde başrol oynadığı “Vurun Kahpeye” adlı film ile büyük başarı kazandı.



“Arzu ile Kamber” ve “Tahir İle Zühre” adlı filmler için 6 ay Bağdat’ta çalışmalar yaptı. Bu filmlerde birlikte rol aldığı Kenan Artun ile 1952 yılında evlendi. Lütfi Ö. Akad, Atıf Yılmaz, Semih Evin, Memduh Ün, vs. gibi yönetmenleri sinemaya kazandırdı. 1955’de Film Dostları Derneği tarafından “yılın en başarılı kadın oyuncusu” ödülünü kazandı.



1956’da Kenan Artun ve İlham Filmer ile ortaklaşa ‘Türk Eksport Film’ adıyla bir şirket kurarak yapımcılığa başladı. Yapımcı olarak üç film üretti. Bunlar arasında yer alan “Kıbrısın Belalısı Kızıl Eoka” adlı filmle Türk sinemasında Kıbrıs sorununa ilk kez değindi. Fakat film Kıbrıs konusunda Türk-Yunan ilişkilerinde oluşan iyileşme nedeniyle seyirciye fazla ulaştırılamadı.



1959’da Metin Erksan’ın, daha sonraları aynı adla anılmasına sebep olacak filmi “Şoför Nebahat” ile büyük başarı kazandı. 1961’de İstanbul’da çekilen “Tenten İstanbul’da” ve “Ölümsüz Kadın - L’immortelle” adlı iki Fransız filminde rol aldı. 1965’de İzmir Fuar Filmleri Festivali’nde “en iyi kadın oyuncu” ödülünü alan Sezer Sezin, 1967 yılından henüz çok genç bir yaştayken sinemadan uzaklaştı.



Türk sinemasında her zaman güçlü kadın rolleriyle kendisini kabul ettiren sanatçı bu tarihten sonra 1965’de evlendiği ikinci eşi Üner İlsever ile birlikte Kadıköy İl Tiyatrosu adı altında bir grup kurarak temsiller vermeye başladı. Başarılı oyunları arasında “Ya Beni Öpersin”, “Nazırın Karısı”, “Yanlış Adres” vs... gibi oyunlar sayılabilir.



1970’lerin ortasına kadar devam eden tiyatro çalışmalarının ardından sanatçı bir süre deri ticareti işine girdi.

Sezer Sezin, 1984’de 21. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde onur ödülü ve 1993’de 12. İstanbul Film Festivali jüri onur ödülünü almıştır. Sanatçı sinemayı bırakışından 40 yıl sonra sessizliğini bozarak Safa Önal’ın “Hicran Sokağı” adlı filminde konuk oyuncu olarak yeniden kameralar karşısına geçti.



Filmografi

1944 Hürriyet Apartmanı

1945 Köroğlu

Yayla Kartalı

1948 Damga

1949 Vurun Kahpeye

1950 Allah Kerim

Lüküs Hayat

1952 Arzu İle Kamber

Tahir İle Zühre

1954 Kaçak

1955 Dağları Bekleyen Kız

1956 Kalbimin Şarkısı

Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi

1958 Altın Kafes

Meçhul Kahramanlar

Meyhanecinin Kızı

1959 Ana Kucağı

Kıbrısın Belalısı Kızıl Eoka

Şoför Nebahat

Vatan Uğrunda

1960 Dişi Kurt

Rüzgâr Zehra

1962 Üç Tekerlekli Bisiklet

1964 Cehennem Arkadaşları

Şahane Züğürtler

Şoför Nebahat ve Kızı

1965 Kanlı Meydan

Şoför Nebahat Bizde Kabahat

1966 Asker Anası

Sırat Köprüsü

1967 Turist Zehra

2007 Hicran Sokağı



MUHTEREM NUR



1932’de Yugoslavya’nın Manastır (Makedonya - Bitola) şehrinde doğdu. Anne ve babasını hiç tanımadı. Yugoslav hükümetinin aşırı baskıları altında kalan Manastır Türkleri arasında başlayan göçle birlikte oda çok küçük yaşlarında ailesinin geri kalanıyla Türkiye’ye göç etti. Diğer göçmenlerle birlikte önce Tekirdağ’a yerleştirildiler. Fakat tüm servetini orada bırakan ailesi yaşadığı zor şartlara daha fazla dayanamayıp İstanbul Eyüp’e gelir.



Asıl adı Aysel Muhterem Kısa olan sanatçı ilköğrenimini Eyüp 36. İlkokulunda yaptı. Uzun yıllar fabrika işçisi olarak çalıştı. Sinemaya o günlerde tesadüfen tanıştığı ünlü ses sanatçısı ve aynı zamanda dönemin en büyük film yapımcısı Halk Film’in de ortağı olan Suzan Yakar Rutkay’ın desteğiyle 1950’de “Yıldızlar Revüsü” adlı filmde figüran oyuncu olarak çalışmaya başladı.



Figüran oyunculuğuna daha sonraları “Kanun Namına”, “Aşk Besteleri”, vs. gibi filmlerde devam etti. Aynı yıl Halk Film Şirketi desteğinde “Kore’de Türk Kahramanları” ve “Boş Beşik” adlı filmlerle başrole yükseldi.



Muhterem Nur “Günahkâr Baba”, “Piç / Kahpe Dünya”, “Yetimlerin Ahı”, “Yetim Yavrular”, “Köy Canavarı”, “Ceylan Emine”, “Gelin Ayşem”, “Yavrularımın Katili”, “Yetim Ömer”, “Zeynebin Aşkı”, vs. gibi pek çok filmle Türk sinemasını Anadolu seyircisine sevdiren isim oldu. Münir Hayri Egeli, Memduh Ün, Dr. Arşavir Alyanak, Muharrem Gürses ve Sırrı Gültekin gibi yönetmenlerle çalıştı.



Türk sinemasının ünü ülke sathına yayılmış ilk ve gerçek starı olan Muhterem Nur, filmlerinde kent soylu kadın tipinin dışına çıkarak daha çok ezilen ve yok sayılan kadın tiplemesiyle tanındı. Yeşilçam’ın en çok ağlayan, en çok ağlatan, mendil parçalatan kadını olarak tanınan Muhterem Nur, 1950’li ve 1960’lı yıllarda her ne kadar kayıt altına alınmamış olsalar dahi hâsılat rekorları kıran filmleriyle Türk sinemasının seyirci profiline en çok katkıda bulunan en önemli kadın oyuncularından biridir.



Muhterem Nur’un özel yaşamı da sanki filmlerdeki gibi kırıklıklarla, kırgınlıklarla ve yalnızlıklarla doluydu. Sanatçı o günlerin bonoyla çalışan film şirketlerinin çalışma ve ödeme şartlarından bıkmıştı. 1965 yılından itibaren sinema çalışmalarını azaltarak dansöz olarak sahneye çıkmaya başladı.



1967’de ise şarkıcılık yapmaya başladı. Muhterem Nur, 1972 yılında 4. Adana Altın Koza Film Şenliği’nde “Kara Gün” filmindeki rolüyle “en iyi yardımcı kadın oyuncu” ödülünü kazandı. 1970’li yıllarda daha çok küçük gazinolarda ve turne ekiplerinde şarkıcı olarak çalışan Muhterem Nur, 1981 yılında, ileriki yıllarda arabesk müziğin “baba” lakaplı sesi olacak olan Müslüm Gürses ile tanışarak hayatına yeni bir yön çizdi. İki sanatçı 1985 yılında evlendi. Sanatçı halen anılarla dolu mutlu bir yaşam sürmektedir.



Filmografi

1951 Beni Mahvettiler

Kore’de Türk Kahramanları

Yıldızlar Revüsü

1952 Aşk Besteleri

Boş Beşik

İstanbul Havası

Kanun Namına

Sabahsız Geceler

Söz Müdafaanın

1953 Bu Nasıl Aşk

Cinci Hoca

Kara Davut

Sarı Zeybek

1954 Canlı Karagöz ve Mihriban Sultan

Nasrettin Hoca

Son Şarkı

1955 Günahkâr Baba

Hayatımı Mahveden Kadın

Izdırap Şarkısı

Kara Sevda

Karacaoğlan

Kaybolan Gençlik

Yetim Yavrular

1956 Bırakın Yaşayalım

Köy Canavarı

Piç / Kahpe Dünya

Sazlı Damın Kahpesi

Yetimlerin Ahı

Zeynebin İntikamı

1957 Annemin Gözyaşları

Ceylan Emine

Gelin Ayşem

Ham Meyva

Yavrularımın Katili

Yetim Ömer

Zeynebin Aşkı

1958 Acı Sevda

Aşık Garip

Ayşe’nin Çilesi

Çoban Kızı

Funda

Sevda Çeşmesi

Üç Arkadaş

1959 Aşk Rüyası

Aşkın Acıları

Aşkın Gözyaşları

Ayşecik

Ben Bir Günahsızım

Ben Kahpe Değilim

Kaderim Böyleymiş

Son Yolcu

Üç Kızın Hikâyesi

Yeşil Kurbağalar

1960 Ateşten Damla

Ayşem Kınalı Gelin

Can Mustafa

Mahallenin Sevgilisi

Meryem

Şeytan Kız

Talihsiz Kız

Yak Bir Sigara

1961 Bitmeyen Mücadele

Biz İnsan Değil Miyiz

Çılgın Aşk

Derbeder

Gönlüm Yaralı

İki Yetime

İnleyen Dağlar

Kadın Asla Unutmaz

Kül Kedisi

Ölüm Film Çekiyor

Sabırtaşı

Seni Benden Alamazlar

Unutamadığım Kadın

Yaman Gazeteci

Yavru Kuş

Yedi Günlük Aşk

1962 Ağlama Sevgilim

Aşk Bekliyor

Belki Bir Sabah Geleceksin

Beş Kardeştiler

Çifte Kumrular

Çiğdem

Derdimden Anlayan Yok

Genç Osman

Gurbet Yolcuları

Kader Yollarımızı Ayırıyor

Kaldırımlar Üstünde

Kayıp Kızı Ayla

Kelle Koltukta

Köyün Güzeli

Mağrur Kadın

Meteliksiz Âşıklar

1963 Ali Derler Adıma

Ayşecik Fakir Prenses

Beni Osman Öldürdü

Bir Öpücük Ver Bana

Can Pazarı

Çapraz Delikanlı

Kezban

Kızlar Büyüdü

Nişan Yüzüğü

Ölüme Çeyrek Var

Yaralı Ceylan

1964 Altın Kelepçe

Anne Çok Gördü Felek

Baba Hasreti

Erkekler Ağlamaz

Fabrikanın Gülü

Günah Bende mi?

Güzel Kadınlar Çetesi

Hayat Kavgası

Izdırap Çocukları

Koçero

Manyaklar Köşkü

Nem Alacak Felek Benim

Paylaşılamayan Sevgili

Son Karar

Yüz Karası

1965 Dağ Çiçeği

Ekmek Kavgası

Hz. Eyyubun Sabrı

Horoz Nuri Çapkınlar Kralı

Şeker Hafiye

Veysel Garani

Yaralı Kartal

1966 Yiğit Yaralı Olur

Zalimler

1967 Ali’yi Gördüm Ali’yi

Ecelin Geldi Yavrum

Erkek Adam Sözünde Durur

Garipler Sokağı

Kanunsuz Toprak

Koca Dağlı

Nemli Dudaklar

Sevda

1968 Eşkıya Kanı

Kabadayı

Karagözlüm Efkârlanma

Urfa-İstanbul

1969 Ana Mezarı

Bana Derler Fosforlu

Reyhan

İki Günahsız Kız

Kanlı Gelinlik

Şen Ola Düğün Şen Ola

1970 Babaların Günahı

Öksüz Gülnaz

Sevenler Ölmez

Yanık Kezban

1971 Kara Gün

1972 Gecekondu Rüzgârı

Şehvet Kurbanı

1973 Kaderim

1974 Ayyaş

Bacım

Eski Kurtlar

1980 Zeytin Gözlüm

1982 Son Akın

1984 Sev Yeter

1985 İkizler

1986 Küskünüm



Basın Bülteni



afiş kaynak:



http://www.xvidheaven.com/anilardan-silinmeyenler/2096-vurun-kahpeye-1949-sezer-sezin-temel-karamahmut-settar-kormukcu.html





www.sinematurk.com/film_genel/4720/Kocero

Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa